Tips
Onderhoudstips koelapparatuur
Om de technische prestaties van de koeling hoog te houden en de levensduur te verhogen, is regelmatig onderhoud een vereiste. Specifieke informatie staat vermeld in de gebruikershandleiding. U dient uw koelapparaten regelmatig te ontdooien. Zodra u grote ijsafzettingen op de stangen ziet, weet u dat het hier weer tijd voor is. IJsafzettingen zijn namelijk funest voor de prestaties van uw koelapparaat. De ijsafzetting isoleert de koelelementen waardoor het koelapparaat maximale energie verbruikt om de inhoud koel te krijgen.
Na het ontdooien doet u het volgende:
U neemt het apparaat af met een mild sopje waarin een lepel soda is opgelost. U neemt het apparaat vervolgens af met schoon water met daarin een scheut azijn. U laat het apparaat drogen. U smeert de koelelementen in met glycerine.
Plaatsing tips koelapparatuur
Bij het plaatsen van een koeling moeten de volgende punten in acht worden genomen:
Plaats een koeling nooit te dicht bij een warmtebron of in een te warme ruimte.
Plaats een koeler niet bij open deuren en in de tochtstroom van een aircosysteem of ventilatiesysteem.
Zorg voor voldoende ruimte bij het aanzuigrooster en uitblaasrooster voor optimale ventilatie van het koelgedeelte.
Statische of geventileerde koeling
Statische koeling is het meest voorkomende koelsysteem gekenmerkt door één of meer motoren, met een specifiek circuit voor de koelkast en één voor de vriezer. De statische koelkast met ventilatie werkt volgens hetzelfde principe van de statische koelkast, met toevoeging van een ventilator in het koelgedeelte ter bevordering van de diffusie van de koude lucht op een meer uniforme wijze: op deze wijze wordt gezorgd voor een betere bewaring van voedsel. Zowel de statische koelkast als die met ventilatie vragen een periodieke handmatige ontdooiing in de vriezer, aanbevolen één of twee keer per jaar.
Geventileerde koeling vereist geen ontdooiing van de vriezer en kan schimmelvorming of slechte geuren in de koelkast beperken dankzij een systeem bestaande uit een motor, met een verdamper en een ventilator voor luchtbehandeling die de vorming van vorst en dampen afkomstig van voedsel inademt. Het koelproduct is er één van het droge type, kan leiden tot het opdrogen van de verse voedingsmiddelen, zoals groenten: het is een goede gewoonte om ze te bedekken met plasticfolie voordat u het in de koelkast plaatst. Groot voordeel bij een geforceerde koeling is dat na het openen en sluiten van de deur, de koeling vrij snel weer op temperatuur is.
RVS of gecoat staal?
In de professionele keukens vind men overwegend RVS koelingen, dit heeft een aantal redenen;
- RVS is hygiënisch, het gaat niet snel roesten. RVS heeft een natuurlijke beschermlaag. Het is eenvoudig te reinigen en het oppervlak heeft geen poriën waar bacteriën zich in kunnen nestelen.
- RVS heeft een lange levensduur, het is erg sterk. Het zal niet scheuren zoals dat bij kunststof wel kan. Het kan tegen een stootje.
- RVS is vlekvrij, maar het kan wel krassen. Nadeel van een RVS koeling is dat deze duurder is dan een gecoate stalen koelkast.
Plaatsing tips koelmeubelen
Bij het plaatsen van een koeling moeten de volgende punten in acht worden genomen:
- Plaats een koeling nooit te dicht bij een warmtebron of in een te warme ruimte.
- Plaats een koeler niet bij open deuren en in de tochtstroom van een aircosysteem of ventilatiesysteem.
- Zorg voor voldoende ruimte bij het aanzuigrooster en uitblaasrooster voor optimale ventilatie van het koelgedeelte.